Astalankennel

Soturityttö-Xena on nimensä veroinen -vahva, päämäärätietoinen ja jääräpäinenkin koulutettava, olipa kyseessä metsästys, pyörälenkit, näyttelytreenit tai kotioloissa pollottelu. Aloiteaanpa vaikka tuosta kotioloista pollottelusta -maalla ovet ovat aina auki, niin meilläkin, kunnes Xena kasvoi aikuisen mittoihin ja oppi aukaisemaan oven kuin oven tassua heilauttamalla. Sinnikkäästi rakensimme tuolitorneja ulko-oven eteen ja koulutimme talon kaksijalkaiset asukkaat varmistamaan tornien kestävyyden, mutta Xena oli ovelampi ja aina askeleen edellä meitä. Niinpä lukkoseppä piipahti pivänä eräänä talossa ja nyt tuolitorneja rakennellaan enää satunnaisten yövieraiden ovien eteen -tykkäsivätpä koirista tai ei, aamulla vierestä löytyy sikeästi nukkuva nelijalkainen -tornista huolimatta tai juuri siksi!

Oma tahto, sitä Xenalle on kertynyt enemmän kuin talon muille koirille yhteensä! Näyttelytreeneissä se päätti jo treenien alkumetreilla muuttua väsyneeksi vanhukseksi -jopa niin, että Juha Kares koulutuksessaan totesi "vanhan rouvan"  kaipaavan vähän virtaa esiintymiseensä kehässä. Vanha rouva oli slloin reilun vuoden ikäinen!

Tänä keväänä päätimme aloittaa kehätreenit hyvissä ajoin sisähallissa, jotta yhteinen sävel ja taajuus löytyisi kesän näyttelykehiin. Sisätiloista puuttuvat ihanat pihatuoksut ja Mustista ja Mirristä löytyy tilalle uusia tuoksuja ja ennenkaikkea makuja -Xenan kohdalla avain ovat ehdottomasti namut, mitä enemmän sitä parempi, sanovatpa muut mitä tahansa! Hitaasti ja periksiantamatta, usein ja sinnikkäästi, herkkupala herkkupalan jälkeen -tänään "vanha rouva" nauttii kehäharjoituksista -niin tai makupaloista -ei sen väliä, pääasia, että yhdessä mennään ja hauskaa on! 

Pyöräily on Xenalle vähän niin kuin kiusantekoa -veri vetää metsään, kuono haistaa pienimmäkin hajun häivähdyksen ja pyörän rytmiin, reitistä puhumattakaan, pitäisi tyytyä. "Hyvä tyttö, hienoa, just näin, seuraa, hienosti...prle, Hyvä tyttö, hienoa, just näin, seuraa, hienosti...prle..." -jotenkin näin se menee -onneksi ollaan maalla ja kesä on jo kohta takana! Mielenkiinnolla, hyvillä hermoilla ja lämpimillä vaatteilla odotellaan tulevaa syksyä "Kun on puoli vuotta tehnyt kaiken just niinkuin muut haluavat, joutavat kyllä odottelemaan!" 

9. touko, 2016
Niin se vain hurahti vuosi 2015 ja vei pennuntuoksun mennessään. Kotimetsä kävi pieneksi ja punainen tutkapanta koristi säänöllisesti kaulaani metsäretkien aikana. Pääsin yhä useammin Soturitytön jahtikaveriksi, kun autoon pakattiin meidät molemmat tai niin aluksi luulin! Pian opin kuitenkin huomaamaan, että isäntä jätti minut mamman kanssa kyydistä omalle reviirillemme ja jatkoi Soturitytön kanssa matkaa toisille metsämaille, sopivan kauaksi kaverista ja kyllähän se meille sopi  Ruotsalon metsissä ei pupuja juurikaan vilise, mihin lie hävinneet, mutta ahkerasti kun nenääni käytän, löytyy se yöjälki silloin tällöin täältäkin ja silloin minua viedään! Mikään ei voita pupun tuoksua, sen on mammakin huomannut. Onneksi sille ei tule koskaan aika pitkäksi ja saan touhuta omiani niin kauan kuin vietti vie!

Reippaita kun ollaan molemmat Soturitytön kanssa, päästään mukaan silloinkin, kun isäntäväki suuntaa auton nokan kohti pohjoista. Aika monesti mennään lautalla Hailuotoon, missä asuu ainakin kolme jänistä, sillä ihania hajuja löytyy lähes aina seurattavakasi pupunjuoksutukseen saakka. Ne on sellaisia leppoisia lomapäiviä -aamulla noustaan aikaisin ylös, sitten aamupäivä treenaillaan kukin omalla tavallaan: me Soturitytön kanssa kestävyysjuoksua äänihuulia vahvistaen, mamma puiden halausta ja sen semmoista ja isäntä nuotiopuuhia ja kahvinkaatoa -kaikilla meillä on aina yhtä mukavaa ja illalla kellahdetaan tyytyväisinä unten maille uutta aamua odotellen. 

Uusi Vuosi alkoi paratiisissa tai ainakin mamma sitä sellaiseksi kutsui -pupuparatiisiksi, kun mentiin Repe-veljen vieraaksi Ylivieskan metsiin. Ihan meinasin sekaisin mennä ja riemusta haljeta, kun autosta ulos loikkasin -siinä ei kauan nokka tuhissut, kun ensimmäisen jäljen löysin ja sitä ajoa ajaisin varmasti vieäkin, ellei isäntä olisi iltahämärässä napannut minua auton kyytiin -kelju temppu, vaikka olihan se mukava lämpimille vällyillekin kellahtaa pitkän päivän päätteeksi. 

On se koiran elämä aika mukavaa -no ainakin meidän mielestä -ulkona ollaan usein ja pitkään ja muutenkin saadaan olla -ihan koiria vain
2. tammi, 2016

Päivän paras hetki on meidän kaikkien mielestä illan viimeinen lenkki, kun päivän puuhat voi jättää hyvillä mielin taakse ja kipaista kerran vielä tienpientareita nuuskuttelemaan. Eilen hypättiin isännän ja emännän kyytiin ja käytiin kaupunkiajelulla yömyöhäsellä -isäntä se sitten sai idean, jotta iltalenkin voisi yhdistää tähän ajeluun ja niinpä sitten emäntä reippaana hyppäsi ulos autosta ja nappasi meidät jonkin matkaa kotiportista apostolinkyytiläisiksi enemmän ja vähemmän vahvoilla taluttimilla varustettuina! Vaan eipä osannut emäntä aavistaa, mnkälaisen yllätyksen päätimme Soturitytön kanssa hänelle järjestää! Miten sattuikin, että juuri siinä kohdassa vastaan tuli HAJU -ihana, valloittava, kaikki aistit valtaava ja opitut asiat poispyhkäisevä, suloinen, voimakas, tuore PUPUN TUOKSU!

Ruotsalosta löytyy monelaisia legendoja -Hirsipuupellosta, Murhapaalusta, Mustalais-Santerista, mutta me soturitytön kanssa kuullaan kaikkein mieleuiten Legenda kirkuvasta naisesta, joka urheasti ja periksiantamatta taltutti kaksi petoa paljain käsin, yösydännä, kylän jo nukkuessa Ruususen unta!

11. heinä, 2015

Siitä se kaikki alkoi -ensin tuli talutin, sitten toinen toistaan herkullisempia makupaloja ja sitten riitti, kun katsoi kauniisti ja sipusutteli rinnalla ja taas tuli makupala! Tämä kaikki liittyi jotenkin kesään ja siihen, että punaiset pannat vaihdettiin "söpöhin" vaalenapunaisiin ja metsäänkin mennään tiukasti taluttimiin kytkettyinä -mitä kyllä vähän ihmettelen!

Automatkailu on ihan parasta mitä tiedän, joten kelpaa se tämäkin minulle ja ne makupalat tetysti! 

No, siitä taluttimesta vielä -kaksi kertaa sen kanssa on käyty koiranäytelyssä ja molemmilla kerroilla olen vienyt sitä erinomaisesti -Soturityttökin on oppinut kuljettamaan talutinta hienosti ja  arvatkaapas mitä -molemmilla reissuilla olemme onnistuneet saamaan talutinleikkiin mukaan myös isännän! Ollaan me vain aikamoiset siskokset -ainakin mamman mielestä!
 Viime viikonloppuna sain jäädä kotiin, kun Soturityttö piipahti maakuntamatkailulla Purmonjärvellä -näin pieni tarvitsee kuulemma vain kaksi sertiä ennen kahta ikävuotta. Kolmannesta lähden haaveilemaan sitten ensi kesänä, kun ikää karttuu riittävästi.Tänä kesänä keskityn kannustamaan siskoja ja veljiä ja saatanpa hypätä automatkallekin, jos mukaan pyydetään! Yhdessä me kuitenkin treenaillaan -Soturityttö ja minä ja siinä sivussa paistellaan makkaraa beaglekamujen kanssa Pirskerin laavulla. Sekin on mukavaa puuhaa ihan kaikkien mielestä!

Hyvää kesää kaikille /Mini -Astalan Yötuuli

16. touko, 2015

Ranska, Pariisi, patonki, Champs Elysee & ajuebeaglet -äkkiseltään voisi luulla, että yksi ei kuulu joukkoon, mutta keväisellä Ranskan matkalla nähtiin ja koettiin jopa nuo ajuebeaglet täydessä työn touhussa, joten koskaan ei voi tietää, mitä muodin mekasta löytyy, kun kulkee silmät avoimina!

Astalan kennelin beaglematka suuntautui helmikuun puolivälissä keväiseen Pariisiin, missä hyvän ruuan, kulttuurinautintojen ja yhdessäolon lisäksi koettiin vauhdikas ajuemetsästyspäivä Rallye des Mondrotsin beagleajueen työskentelyä seuraten. Englannissa ja Irlannissa koetut metsäpäivät mielessä ajelimme Vesselin turvallisessa kyydissä halki Pariisin kohti Andalysin kylää, josta ajueen oli määrä startata aamupäivällä. Kokeneina ajuemetästäjinä seurasimme ajueen valmistelupuuhia ja jutustelimme koirista ja metsästyksestä Anne-Charlotten kanssa, joka epätyypillisen ranskalaiseen tapaan puhua pulputti englantia kuin äidinkieltään Ajuemaastot enteilivät vauhdikkaita ajoja ja sellaista pääsimme totisesti seuraamaankin. Silmänkantamattomiin aukeavat tasaiset pellot kätkivät multapaakkujen taakse iloisesti pomppivia jäniksiä, jotka juoksuttivat ajuetta valtavalla vauhdilla laajoilla alueilla. Ranskalainen tapa ajattaa koiria poikkesi juuri vauhdikkuudellaan aikaisemmin koetuista ja ääntäkin heistä lähtee selvästi enemmän kuin hillityistä saarivaltioiden asukeista Seuraavaa matkaakin jo suunniteltiin ja matkasuunnitelmat julkaistaan pian -varatkaahan kalenteriin sopivan kokoinen aukko tulevaa reissua varten helmikuulle 2016

Ravie de vous avoir rencontré Paul & Anne-Charlotte 

5. huhti, 2015